Atelier 7 meubelmakerij

Houten meubelen op maat

Houtsoorten

Onze voorkeur gaat naar massief hout: de eerlijke decoratieve kwaliteiten, de verscheidenheid en natuurlijke warmte maken van hout een tijdloos, mooi en edel materiaal. Hout is daarnaast ook duurzaam en hernieuwbaar, wat dit materiaal des te aantrekkelijker maakt.
Sinds een tiental jaar ligt de focus van ons bedrijf op Europese en Noord-Amerikaanse houtsoorten. Het gebruik van tropische soorten (traditioneel veel gebruikt in de klassieke meubelkunst, denk aan mahonie, palissander, wengé, padoek..) hebben we stelselmatig afgebouwd, voornamelijk uit ethische en ecologische overwegingen. Dit is ook de reden dat wij steeds vaker hout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen wensen te gebruiken met PEFC-label.
We verwerken in volgorde het meeste: eiken, Amerikaans noten, esdoorn, iepen, maple, notelaar, kerselaar (en cherry) en essenhout. Het meeste hout wordt per project en dus in kleine hoeveelheid aangekocht bij zagerijen en houthandelaars. Dit is in de meeste gevallen een in planken verzaagde stam die we specifiek voor een bepaald project gaan uitkiezen. Ook het gefineerd plaatmateriaal wordt voor ons op maat geproduceerd bij gespecialiseerde leveranciers.

Onze afgewerkte meubelen worden doorgaans behandeld met hardwaxolie of matte olie-vernis. Maar op specifieke vraag kunnen we andere afwerkingmethoden en behandelingen toepassen. Bijv. logen, beitsen, boenen of vernissen.

De afbeeldingen van onze houtcollectie vind je ook op onze Pinterest-pagina.